top of page

News

Daar is de nieuwe Scheldetunnel...

(bron: De Tijd 03/06/2020)

Hierbij feliciteert ABTUS-BVOTS zijn leden Besix, BAM Contractors, DEME en Jan De Nulmet het binnenhalen van dit prachtig project. Veel succes bij de uitvoering!

Met de gunning van de contracten - ter waarde van een miljard euro - komt de derde Scheldetunnel in Antwerpen een flinke stap dichterbij. Oosterweel is een van de weinige missing links in het Vlaamse wegennet waar nu echt vooruitgang wordt geboekt.

De tunnel vormt de belangrijkste schakel in de Oosterweelverbinding. De nieuwe Scheldekruising van 1,8 kilometer is essentieel om de Ring van Antwerpen rond te krijgen en de Kennedytunnel (ruim 50 jaar oud) en de Liefkenshoektunnel (30 jaar oud) te ontlasten. De ondertekening van beide contracten voor een totaalbedrag van 1 miljard euro is een van de laatste stappen in een voorbereidingstraject dat 15 jaar geleden begon.

De omgevingsvergunning die nodig is om de werken op Rechteroever op te starten, werd enkele weken geleden ingediend. Het publieke inspraakproces start donderdag. Lantis hoopt de vergunning eind november te hebben.

De tunnel zelf wordt gebouwd door de Tijdelijke Handelsvereniging Combinatie Oosterweeltunnel. THV COTU is samengesteld uit de Belgische bouwgroepen Besix, BAM Contractors, DEME en Jan De Nul. ‘Voor elk van de partners wordt het een referentie die internationaal meetelt’, zegt Jan Bauwens (Besix), de projectdirecteur van COTU. Engie Fabricom neemt de technische inrichting van de tunnels voor zijn rekening.


De Scheldetunnel is het tweede van de vijf onderdelen van Oosterweelverbinding. De opbouw van de tunnel zal vijf jaar duren. Tegen 2026 moet hij zijn volledig zijn aangesloten op de Oosterweelverbinding.

In 2018 startte het eerste deel van de werken met de herinrichting van de snelwegen op Linkeroever en in Zwijndrecht. Na de Scheldetunnel volgen nog het Oosterweelknooppunt, de Kanaaltunnels en het verdiepen en overkappen van de noordelijke Ring op Rechteroever.

De Oosterweelwerken zijn gestart in 2018, de verwachte einddatum is 2030. De totale kostprijs wordt geraamd op 4,8 miljard euro, inclusief overkappingen van de Antwerpse ring.


bottom of page